Имаш мазна кожа?

Има и добра новина,  тя е по-дълго млада,  който има мазна кожа по-бавно остарява, защото в повечето случаи тя е и по-добре хидратирана. Мазнината не позволява кожата да се дехидратира, следователно задържа по-дълго време влажностата си.  За да изглежда добре, се налага търпеливо старателно поддържане в салон и у дома.

Кожата е орган и изисква постоянни грижи  от раждането на детето. През пуберитета тя се характеризира вече дали ще е мазна. Обикновено е блестяща, по-жълтеникава с широки пори, по-грубичка с доста черни точки, които се възпаляват лесно и е възможна появата на акне.  Жалко, че в училищата няма часове по хигиена на здравето. Ако имаше такива децата щяха да имат основни понятия за това как да се грижат за здравето си физически. В часовете по козметична хигиена щяха да се научат как да се грижат за най-големия човешки орган – кожата.  Отделеният себум/мазнина/ на повърхността на кожата е необходим, защото участва в основната функция на кожата – защитната. Иначе казано, себумът е мантията, която защитава кожата от биохимични агенти във въздуха. При мазната кожа обаче прекомерното отделяне и задържане на по-голямо количество мазнина вече е причина за образуване на черни точки/ комедони/ и развитие на възпаления и появата на пъпки и по-дълбоко разположени кисти, в областта на лицето, врата, гърдите, гърба, раменете.

Ако в първи клас се изучава, че за да имаме здрави нокти на ръцете е добре редовно да ги скъсяваме с пиличка, за да не ги разслояваме чрез изрязване с метални инструменти,  то в четвърти вече ще се учим как да почистваме лицето си. Всяка вечер да го измиваме без да използваме сапун, а тоник за нормална кожа или с вълшебната, българска, розова вода.  В тези часове ще се научим да пазим кожата от слънцето, разбира се да щадим лицето, защото то е изложено постоянно на атмосферни влияния, за разлика от тялото, което е облечено. По рядко, но все пак кожата се омазнява и от външни фактори.  Затова не на последно място ще разграничим грижата за кожата при нашите географски ширини.  Кожата в младежка възраст, а и по-късно се омазнява от еднообразното хране на пикантерии – дюнер, чипс или шоколадови изделия.

В тези часове, децата от ранна възраст ще създадат навици да ходят на профилактични срещи с козметици, така както се ходи при зъболекар на профилактични прегледи.

Как да определим типа на кожата си?

Направете консултация с професионалист – козметик, по добре, вместо със съседката или аптекарката в блока. Мазната кожа сутрин е лъскава. Може да се направи тест с фина салфетка. Притискате салфетката по лицето си като движите ръката отгоре без да мърдате салфетката. Ако по нея има мазни петънца кожата ви е мазна. Възможно е само по челото, носа и брадичката  да е мазна, а по страните суха. Това означава, че ползвате в къщи продукти за мазна кожа. Много често хората с мазна кожа не използват крем за лице, но пък за сметка на това прекаляват с почистващите средства. Често я дехидратираме със старанието си да я изчистим от лъскавината. Какво следва от това,  още по-мазна кожа и бръчки около очите. Необходими са грижи за всеки тип кожа. Ето и няколко мита, които съм чувала през дългогодишния си опит:

 1. Моята кожа е мазна няма нужда от крем – ГРЕШНО!
 2. Моята кожа е мазна няма нужда от масаж – ГРЕШНО!
 3. Моята кожа е мазна затова я мия със сапун – ГРЕШНО
 4. Имам мазна кожа от кремовете ми излизат пъпки – ГРЕШНО!
 5. Акнето ми минава от морето и слънцето – ГРЕШНО!
 6. Като навърша 30 години тръгвам на козметик – ГРЕШНО!
 7. Използвам крем за бебе – ГРЕШНО!
 • Разбира се има още много подобни грешки в грижата за кожата. Мазната кожа има нужда от по-лек продукт флуид или гел,  които да балансират  и себурегулират  масната секреция.
 • Що се отнася до масажа, добрия специалист избира подходящите средства и вида масаж за мазна кожа, които подобряват вида и функционирането и. Масажът е доказал отличното си влияние върху целия организъм  от векове. 
 • По въпроса за сапуна има много мнения и блестящи реклами, но щом кожата не е тип: нормална, а тип мазна, тогава попитайте специалист как да я почиствате според пола, възрастта и финансовата възможност?
 • Козметичните продукти могат да предизвикат алергичен обрив или пъпчици, лишеи или друго това значи, че продукта който сте си купили не е за вас и вашия тип кожа. Когато редовно ползвате козметика за мазна кожа тя се нормализира, комедоните намаляват, а пъпките изчезват, затова правете си почистване.
 • Темата за акнето е огромна, затова държа да спомена, че морето и слънцето имат йо йо ефект.  Когато се върнете от почивка положението става неудържимо. Тогава започва безразборно мазане с антибиотици или дори приемане вътрешно и до нова година няма изчистване от пъпки. Затова задължително използвайте крем със защита и шапка, дори във водата и през цялата година.
 • За възрастта всеки сам избира дали да се грижи за себе си или не, но ми звучи странно, тъй като от 10 годишна възраст лакираме ноктите си, а кожата, която е орган и има огромно значение за здравето на целия организъм, да не защитаваме и поддържаме.
 • Козметиката за бебета е предназначена за тях, големите хора са полови развити и имат нужда от други продукти с друго съдържание за да има ефект.

Известни ми са множество отговори оспорващи публикуваното, но сигурна съм, че професионалната грижа подобри  и кожата и самочувствието ви.

Какво ще направим ние за мазната кожа в козметичния ни кабинет?

Всички ние живеем в козметичен свят, ежедневието ни е немислимо без козметични принадлежности. Затова първо е важно да си поговорим с човека надълго и нашироко за неговия козметичен свят, за работата му и т.н.

В началото на всяка козметична процедура върху кожата,  стои диагнозата. Как изглежда кожата като цвят, релеф, обтегнатост, влажност, лъскавина има ли комедони,  акне, ако има от кой тип е, да направим ли консултация с дерматолог?  Следващата моя стъпка обикновено е да коригираме използването на продукти за домашната грижа. Предлагам по-добрия начин да подържа кожата си у дома, това е най-важно. И тогава избираме процедура за мазна кожа. Най-популярната от тях е почистване на кожата на лицето. Може би, защото дава видим резултат. Това е и една от сложните услуги в козметичния салон, които изискват много знания и опит. Процедурата има поне 10 стъпки, всяка от които е в строга последователност, и поне час или 75 минути работа. Разбира се в XXI век има отлични нови терапии за проблемна кожа, без болка, белези и зачервяване.

Винаги се започва с почистване на лицето с гел или тоалетно мляко и тоник или мус за мазна кожа,  за да изчистим кожата от уличния прах, излишния себум и отпаднали клетки. Не бих досаждала със стъпките, но информирания клиент, уважаващия се човек полага професионални грижи за себе си, което пък ни мотивира да работим постоянно по образованието си.

Въпреки, че мазната кожа и акнето не са животозастрашаващо състояние, то може значително да влоши качеството на живот,  да наруши сериозно социалните активности,  да доведе до психическа затормозеност. При по-тежко протичащо акне може да се получат сериозни и трайни белези, но такъв тип увреждане може да се получи и при по-леките форми.

Моят съвет е,

 • Почиствайте винаги лицето си преди сън.
 • Използвайте продукти за домашна грижа, винаги и по правилата.
 • Намерете своя козметик, така както имате „моя адвокат“, „моя гинеколог“, „моя фризьор“…..
 • Интернет е информатор, а персоналния съветник – козметик е по-доброто за вас.
 • Кожата е огледалото на вътрешния ви свят и физически и психически!

Може би ще харесате също!