Стриите са розови или бели ивици по кожата. Те не виждат на пръв поглед, но създават релефна повърхност на кожата. Заради тях кожата изглежда отпусната и вяла.

Разтяганията се появяват, когато определена част от тялото бързо се увеличава. Най-често срещаните причини за образуването на стрии:

  • хормонални, генетични
  • бременността и разтягането на кожата на корема;
  • кърменето, когато бюстът нараства;
  • повишаване на тегло;
  • бодибилдинг, мускулите бързо увеличават размер си;
  • бърз растеж при тийнейджъри по време на пубертета;
  • редовна употреба на лекарства, съдържащи кортикостероиди

Обикновено колагенът и еластин са отговорни за способността на кожата да се разтяга и свива. Но ако по някаква причина (хормонални, генетични и т.н.) тези протеини не са достатъчни, започват проблеми.

Особено важна роля за образуването им имат хормоните на надбъбречната жлеза и специално хормонът кортизон, който участва в матаболитните процеси на организма. Колагеновите нишките в средния слой на кожата се разкъсват. В резултат се образуват атрофични белези. Те се наричат стрии.

Както при всеки белег, почти е невъзможно напълно изчезнат стриите. Засегнатата кожа, никога няма да се върне в първоначалното си състояние. Но правилно подбраната грижа и някои лечения могат да направят стриите почти незабележими.

Как да премахнете стриите?

На теория е възможно да се преборите стриите у дома. Вярно е, че това се отнася само за така наречените нови стрии. Можете да ги разпознаете по техния цвят – розов, лилав, понякога червено-виолетов. За тези нюанси са отговорни кръвоносни съдове в деструкторираната кожа. Но постепенно съдовете стават празни, белезите се осветляват и накрая, обикновено за 6–12 месеца, се превръщат в стари стрии.
При старите стрии пигментът меланин не се произвежда, така че те не променят белезникавия си цвят дори при тен.

В домашни условия няма начин да се повлияе върху стари стрии, защото се оформя тъкан от белези, която да бъде променена само с професионални методи:

1. PlasM

Плазмапенът изпарява част от клетките на белегната тъкан и в същото време кара кожата да подобри синтеза на колаген. В резултат на това се образува нова, млада и здрава кожа над дълбоки участъци, които могат да скрият стриите.

2. Химически пилинг

Средство, съдържащо тази или онази концентрирана киселина, ще се прилага върху кожата. Пилингът излющва белязаната тъкан и стимулира растежа на здрава кожа.

3. Микродермабразио

Въртящата се кръгла дюза механично уврежда областта със стрии и мотивира обновяване на кожата.

4. Мезотерапия чрез инжектиране

Инжектира се под кожата препарати, които увеличават синтеза на колаген и увеличават нивото на влагата на кожата, което я прави по-плътна, а стриите под нея – по-малко забележими.